Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto 3Bit

Ciasto 3Bit

Autor:

Przepisów i artykułów: 71 Ocena: 1128

Dodano:

Odsłon: 6454

Zabrzmi to pewnie jak fragment banalnej komedii romantycznej, ale… zakochałam się. Znalazłam swój ideał… ideał wśród ciast. Spędzam z nim każdy wieczór. Ma w sobie wszystko co uwielbiam. Słodką, rozpływającą się warstwę kajmaku oraz gęstą, mocno budyniową masę pachnącą prawdziwą wanilią. Całość pod lekkim, puszystym kremem. Jedyne czego w nim nie lubię to to, że długo każe na siebie czekać. Dla tych którzy się wahają, że ciasto będzie zbyt słodkie i po kawałku przykleją się do sofy… powiem… nic z tych rzeczy. Jest słodko, ale nie za słodko.

Składniki

  • Ciasto (forma 24 cm x 30 cm):
  • ok. 50 (400-500 g) herbatników
  • 1 puszka (400 g) masy kajmakowej
  • 3 szklanki (750 ml) mleka
  • 0,5 kostki (100 g) masła
  • 0,75 szklanki (150 g) cukru z wanilią
  • 5 łyżek (125 g) mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki (50 g) mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 0,5 opakowania (125 g) serka mascarpone
  • 1 łyżka (10 g) cukru pudru
  • 0,5 tabliczki (50 g) gorzkiej czekolady
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. 1) Na dnie formy ułożyć warstwę herbatników.

    2) Na herbatniki wyłożyć masę kajmakową i równomiernie rozprowadzić (można sobie pomóc i wcześniej masę delikatnie podgrzać, ułatwi to jej rozsmarowanie).

    3) Kajmak przykryć kolejną warstwą herbatników.

    4) Przygotować masę budyniową. W rondelku zagotować 2 szklanki mleka, masło oraz cukier.

    5) Pozostałe mleko zmiksować z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz jajkami. Gotową masę dodać do gorącego mleka cały czas energicznie mieszając, a następnie gotować 2-3 min.

    6) Masę budyniową od razu wylać na herbatniki, rozprowadzić i przykryć następną warstwą herbatników. Tak przygotowane ciasto zawinąć filią spożywczą
    lub aluminiową, schłodzić i odstawić na kilka godzin do lodówki.

    7) Kiedy ciasto się dobrze schłodzi (! kilka godzin) śmietankę ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder oraz serek mascarpone i wymieszać mikserem.
    Gotowy krem wyłożyć na ciasto.

    8) Na koniec posypać startą czekoladą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń