Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto a la karpatka

Ciasto a la karpatka

Autor:

Przepisów i artykułów: 123 Ocena: 3411

Dodano:

Odsłon: 18300

pyszne ciacho z kremem. Słodycz kremy przełamuje dźem porzeczkowy.

Składniki

3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. gotujemy wodę z 100 gramami masła. Do wrzącej wody z masłem wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy około 2 minuty aby nie powstały grudki. Musi wyjść nam zwarta klucha.

  2. Kluche ciasta przekładamy do miski i zostawiamy aby lekko przestygła.

  3. Do lekko przestygniętego ciasta wbijamy powoli po jednym jajku i ciągle mieszamy mikserem. Musimy bardzo dokładnie wymieszać ciasto z jajkami.

  4. ciasto dzielimy na dwie części. Jedną cześć rozsmarowujemy na blaszce wusmarowanej olejem i posypanej bułka tarta i pieczemy około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do temp 200-220 stopni. Po upieczeniu jednedo placka z drugiej połowy ciasta pieczemy drugi placek.

  5. Zabieramy się za zrobienie kremu. Gotujemy budyń wg. przepisu na opakowaniu. margarynę ucieramy na białą masę,. dodajemy żółtka i cukier puder. Nadal ucierając dodajemy ostudzony budyń..

  6. Na pierwszym placku rozsmarowujemy dżem z czarnej porzeczki, na to wykładamy krem i przykrywamy drugim plackiem. Całość posypujemy cukrem pudrem. Schładzamy w lodówce.

  7. SMACZNEGO:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

sloneczko77 24 maja 2013 Ciasto wyglada b.apetycznie, chetnie wpadne na degustacje.Prosze podaj na jakiej blasze pieklas(wymiary),pozdrawiam,
Sloneczko

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

viktoria 19 czerwca 2012 ciasto wyszło pyszne,ale niestety masa ześlizgiwała się z dżemu:(

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kia73 30 września 2011 cudnie wygląda to ciacho:) jutro piekę:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kaska1 30 września 2011 Super pomysl z tym dzemem. W niedziele wyprobuje.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń