Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Agrestowe - mój ulubiony przepis

Przepis dnia 2015-07-11
Ciasto Agrestowe - mój ulubiony przepis

Autor:

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 3103

Dodano:

Odsłon: 18210

Tym razem jednak chciałam wiernie odwzorować ciacho z cukierni, które zawsze z okazji urodzin czy świąt zamawia moja babcia. Nie mogę sobie odmówić wtedy choćby jednego kawałka! Lukier mimo, że może Wam się wydać słodkim dodatkiem jest moim zdaniem idealnym dopełnieniem i kontrastem dla warstwy agrestowej. Nawet jeśli go nie lubicie, koniecznie polukrujcie choć połowę blaszki, zobaczycie, że warto ;) Teraz w sezonie ciasto musi się znaleźć na Waszej liście do zrobienia.

Składniki

  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • Masa agrestowa:
  • 70 - 80 dag agrestu (po umyciu i obraniu, można również wykorzystać kompot)
  • 1/2 szklanki cukru
  • skórka i sok z cytryny (opcjonalnie)
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 opakowanie galaretki agrestowej (ewentualnie cytrynowa)
  • Masa śmietankowa:
  • 500 ml śmietanki 36%
  • 2 łyżki cukru
  • łyżka żelatyny + woda do namoczenia
  • Lukier:
  • sok z 1 niedużej cytryny
  • 1 szklanka cukru pudru (dokładnie przesianego)
  • 1 łyżeczka zielonej galaretki rozpuszczona 40 - 50 ml wody (ja dodałam jeszcze zielonego barwnika)
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy cukier, gdy ten się rozpuści dodajemy po jednym żółtku. mąki wraz z proszkiem przesiewamy i powoli mieszając dodajemy do masy jajecznej. Na koniec dodajemy olej. blaszkę o wymiarach kartki a4 wykładamy papierem i wlewamy biszkopt. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 - 175 stopni przez około 35 minut. Po upieczeniu zrzucamy biszkopt z niewielkiej wysokości i studzimy. Przed przełożeniem przecinamy na 2 części.

  2. Agrest zasypujemy cukrem i odstawiamy na kilka godzin, gdy puści sok, zagotowujemy i dusimy aż zmięknie, do smaku możemy dodać cytrynę. W wodzie rozprowadzamy budyń, mąkę i wlewamy do gotującego się agrestu. Gorącą masę zdejmujemy z ognia i dodajemy galaretkę, mieszamy a następnie jeszcze ciepłą wykładamy na biszkopt i studzimy.

  3. Schłodzona śmietankę ubijamy wraz z cukrem. Żelatynę zalewamy wodą i po kwadransie rozpuszczamy, dodajemy do ubitej śmietanki. Większość masy wykładamy na agrest i przykładamy drugą częścią biszkoptu. Smarujemy cienko śmietanką i lukrujemy.

  4. Cukier wraz z sokiem dokładnie mieszamy, lukrem polewamy ciasto. Resztkami śmietanki dekorujemy ciasto, a galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i schładzamy. Schłodzoną tniemy nożem na kawałeczki i układamy na cieście. Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki po czym dzielimy na kawałki i podajemy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń