Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto ala Bounty

Ciasto ala Bounty

Autor:

Przepisów i artykułów: 160 Ocena: 3284

Dodano:

Odsłon: 28335

Ciasto inspirowane batonikiem bounty.

Składniki

  • 200 g mąki tortowej 4 jajka 250 g masła, temp. pokojowa 200 g cukru pudru
  • 4 łyżki mleka 1 łyżeczka proszki do pieczenia 3 łyżki kakao szczypta soli
  • SKŁADNIKI NA MASĘ KOKOSOWĄ: 500 ml mleka 200 g cukru 200 g masła
  • 6 łyżek kaszy manny 250 g wiórek kokosowych kilka kropel aromatu śmietankowego
  • SKŁADNIKI NA POLEWĘ: 200 g gorzkiej czekolady 100 ml śmietanki 30 %
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz kakao.
    Masło miksujemy razem z przesianym cukrem pudrem, aż powstanie puch. Następnie dodajemy stopniowo roztrzepane jajka, cały czas miksując. Dodajemy połowę suchych składników i miksujemy, następnie dodajemy drugą część i ponownie miksujemy. Na koniec dodajemy 4 łyżki mleka i ponownie łączymy. Przekładamy do formy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 20x30 cm lub tortownicy o średnicy 26 cm. Pieczemy w temp. 175 C przez ok. 20-25 min do tzw. suchego patyczka.
    Mleko zagotowujemy razem z cukrem. Następnie dodajemy masło oraz kaszkę manna i cały czas mieszamy, aż zacznie gęstnieć. Zdejmujemy z ognia i dodajemy wiórki kokosowe oraz aromat śmietankowy, całość łączymy. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Wykładamy na jeszcze ciepłe ciasto kakaowe.
    Czekoladę oraz śmietankę przekładamy do rondelka i podgrzewamy na niewielkim ogniu, aż składniki całkowicie się połączą. Polewamy delikatnie wierzch ciasta i równomiernie rozprowadzamy. Zostawiamy do stężenia. Przechowujemy w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Annuar 09 czerwca 2014 Przepyszne ciasto, masa kokosowa nieziemska. Miewam jednak dwa problemy przy robieniu tego ciasta: Po pierwsze masa nie trzyma mi się biszkoptu (może jednak powinnam wykładać masę na zimne ciasto?), po pokrojeniu warstwa masy z czekoladą "zsuwa" się z biszkoptu. Po drugie, zdarza mi się w tym cieście zakalec, co trochę wygląda jak brownie, więc czasem oszukuje gości, że tak miało być ;) Ale jest to jedno z moich ulubionych ciast!

12 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

magdalena-gudz 28 maja 2014 "Kokos w gębie" Konsystencja, smak kokosowego kremu poprostu niesamowita. Najlepiej smakowal mi na drugi dzień. Wydawałoby się ze ciasto potrzebuje dużo cukru ale po odsiedzeniu nocy w lodowce, słodkośc kremu z pierwszego dnia zbalansowala się z reszta ciasta. Moja koleżanka z Jamajki aż niemogla się najeść. bardzo polecam, ciasto pełne kokosowego nieba. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

StrawberryHimmel 06 stycznia 2014 polecam,bardzo smaczne,jeśli ktoś uwielbia kokos to jest to świetny przepis.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń