Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1860
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 252
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 32
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 47
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 80
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10517
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1860
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 252
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 32
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 47
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 80
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10517
Składniki
Żółtka oddzielamy od białek, następnie łączymy z cukrem i miksujemy, aż uzyskamy lekko puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę i ponownie miksujemy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie łączymy z powstała wcześniej masą tak, aby ciasto było jak najbardziej puszyste. Przekładamy do tortownicy o średnicy 26 cm ( u mnie silikonowa, natomiast zwykła należy wyłożyć papierem do pieczenia ) i pieczemy ok. 20 min, aż biszkopt lekko się zarumieni.
Jabłka ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach, aby powstał mus. Chwilę gotujemy na niewielkim ogniu, następnie łączymy z proszkiem galaretki. Studzimy. Biały ser mielimy trzykrotnie lub używamy dobrej jakości sera gotowego. Miksujemy razem z cukrem i jajkami na jednolitą masę. Masę przekładamy do garnuszka i na niewielkim ogniu doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając. Proszek budyniowy łączymy z mlekiem i dodajemy do gotującej się masy serowej. Cały czas mieszając gotujemy, aż masa zacznie gęstnieć. Zostawiamy do wystudzenia. Po tym czasie na biszkopt wykładamy masę serową ( tortownica powinna być szczelna, aby nic nie mogło wypłynąć ) i wkładamy do lodówki na ok. 1-2 godz, aż masa stężeje. Następnie wykładamy równomiernie masę z jabłek. Wszystkie składniki na polewę przekładamy do garnuszka i podgrzewamy na niewielkim ogniu do momentu rozpuszczenia, cały czas mieszając. Wystudzić i polać nią wierzch ciasta. Ponownie wstawić do lodówki na min. 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
zrodlo ilovebake