Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Albercika

Ciasto Albercika

Autor: albercik

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 3

Dodano: 26.11.2011

Odsłon: 32258

W miarę szybkie i łatwe w wykonaniu.

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Obieramy pomarańcze, następnie trzeba odkrajać białą część skórki, posiekać w drobną kostkę i kandyzować na patelni (na szybko: wlać trochę wody, dodać skórkę, mieszając odczekać aż woda wyparuje i dodać trochę cukru pudru, chwilę posmażyć). Rodzynki i orzechy drobno posiekać, dodać kandyzowaną skórkę pomarańczy i zalać kieliszkiem rumu.

  2. Poncz: Wyciskamy sok z pomarańczy, dolewamy do niego kieliszek rumu, Nasączyć biszkopty.

  3. Masa: miękkie masło ucieramy na gładką masę. Dodajemy masę kajmakową, następnie łyżeczką stopniowo dodajemy zaparzoną kawę i kieliszek rumu. Uważać, żeby się masa nie zważyła. Na koniec wsypujemy połowę bakaliowej mieszanki.

  4. Przekładamy biszkopt (biszkopt, masa, biszkopt, masa) i posypujemy pozostałą częścią bakalii. Nie wiem czy to ciasto ma jakąś inną nazwę, przepis z głowy więc stąd nadałem mu taką a nie inną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

irma 26 listopada 2011 Ciasto wygląda apetycznie, ale można dać gotową skórkę pomarańczową będzie szybciej. Daje do ulubionych.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń