Desery Przepis na:
Ciasto Albercika

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 3
Dodano: 26.11.2011
Odsłon: 32353
Składniki
- biszkopt kakaowy, 2 blaty (piekę jeden duży i kroję na pół)
- Pomarańcze, 2 szt.
- rodzynki, 2 duże garście
- Orzechy włoskie lub ziemne, 2 duże garście
- masło, 2 kostki
- kawa rozpuszczalna, 1 łyżka (zaparzyć 1/4 szklanki)
- kajmak, 1 puszka
- Rum, 3 kieliszki
> 6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Obieramy pomarańcze, następnie trzeba odkrajać białą część skórki, posiekać w drobną kostkę i kandyzować na patelni (na szybko: wlać trochę wody, dodać skórkę, mieszając odczekać aż woda wyparuje i dodać trochę cukru pudru, chwilę posmażyć). Rodzynki i orzechy drobno posiekać, dodać kandyzowaną skórkę pomarańczy i zalać kieliszkiem rumu.
-
Poncz: Wyciskamy sok z pomarańczy, dolewamy do niego kieliszek rumu, Nasączyć biszkopty.
-
Masa: miękkie masło ucieramy na gładką masę. Dodajemy masę kajmakową, następnie łyżeczką stopniowo dodajemy zaparzoną kawę i kieliszek rumu. Uważać, żeby się masa nie zważyła. Na koniec wsypujemy połowę bakaliowej mieszanki.
-
Przekładamy biszkopt (biszkopt, masa, biszkopt, masa) i posypujemy pozostałą częścią bakalii. Nie wiem czy to ciasto ma jakąś inną nazwę, przepis z głowy więc stąd nadałem mu taką a nie inną.
Komentarze do przepisu (1)

irma 26 listopada 2011Zgłoś do usunięcia
Ciasto wygląda apetycznie, ale można dać gotową skórkę pomarańczową będzie szybciej. Daje do ulubionych.0 Kto głosował? | Odpowiedz