Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto amerykańskie

Ciasto amerykańskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 27 Ocena: 884

Dodano:

Odsłon: 5487

Skąd taka nazwa? Nie mam pojęcia... Jadałam już podobne ciasta, które nazywane były "salcesonem" :) Zapewne ile przepisów, tyle nazw - jesteśmy baardzo kreatywni ;) Jedno jednak jest pewne ciasto jest pyszne i wilgotne. Nie sprawi też problemów tym, którzy nie mają daru do pieczenia ;) Polecam!!!

Składniki

  • 3 jajka
  • 3/4 szkl. oleju
  • 1 szkl. cukru
  • 2 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • po 1 garści orzechów włoskich rodzynek
  • 4 jabłka
  • tłuszcz do wysmarowania blachy
  • cukier puder do posypania ciasta
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Jajka utrzeć z cukrem, po chwili dodać olej, dalej ucierać. Następnie dodać mąkę pomieszaną z kakao, sodą i cynamonem, przemieszać. Na końcu wrzucić obrane i pokrojone w kostkę jabłka, rodzynki oraz orzechy włoskie posiekane na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki dobrze ze sobą połączyć. Gotową masę wyłożyć na tortownicę (średnica 26 cm) wysmarowaną tłuszczem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.

  2. Piec ok. 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Przestudzić, posypać cukrem pudrem. Pycha!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń