Do góry

Desery Przepis na:

ciasto aniołek...

Przepis dnia 2017-03-20
Desery

Autor: izaa_a

Przepisów i artykułów: 355 Ocena: 9205

Dodano: 13.03.2017

Odsłon: 22645

Ciasto przekładane gorącym kremem. Blaty ciasta przypominają mi w smaku herbatniki. Ciasto kroimy na drugi dzień, kiedy nieco zmięknie.

Składniki

  • ciasto: 2 jaja, ,
  • 0,5 szklanki śmietany kwaśnej 12%
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 500 g mąki,
  • 125 g masła,
  • 1 płaska łyżeczka amoniaku
  • krem: 3 jaja,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka śmietany kwaśnej 12%,
  • 3 szklanki mleka,
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g masła
  • ponadto: 2 galaretki
  • owoce
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ciasto:

    jaja, cukier ,śmietanę, mąkę ziemniaczaną ubijamy mikserem. Posiekać masło z mąką wymieszaną z amoniakiem i połączyć ze zmiksowaną masą. Upiec oddzielnie w dużej blaszce 4 cienkie placki (ja upiekłam 3) w temperaturze ok. 180 stopni.

  2. Krem: jaja zmiksować ze śmietaną, mąką ziemniaczaną i cukrem waniliowym. Zagotować mleko z cukrem i masłem. Dodać jaja, pogotować, gorącą masą przełożyć placki i posmarować wierzch. Schłodzić.

  3. W 1 l gorącej wody rozpuścić galaretki. Na wierzchu ciasta ułozyc owoce i zalać tężejącą galaretką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kasia-p 17 marca Wygląda smakowicie. Biorę przepis :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń