Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Arbuz.

Ciasto Arbuz.

Autor:

Przepisów i artykułów: 427 Ocena: 7178

Dodano:

Odsłon: 5744

Bardzo lubimy ciasto szpinakowe,więc zrobiłam dużą blaszkę,polecam zrobić z połowy składników i w tortownicy,będzie bardziej efektowne ;-)

Składniki

  • Blaszka 25x36 cm
  • Ciasto:
  • 3 szkl.mąki pszennej
  • 1,5 szkl.cukru
  • 1,5 szkl.oleju
  • 5 jaj L
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400 g szpinaku mrożonego
  • Krem:
  • 500 ml śmietanki kremówki 36 %
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • galaretka krystaliczna truskawkowo-waniliowa Dr.Oetker
  • Góra:
  • 3 galaretki truskawkowe na 5 szkl.wrzątku
  • Dodatkowo:
  • garść drobinek czekoladowych
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Na ciasto ważne,aby wszystkie składniki były w temp.pokojowej!!!
    Szpinak rozmrażamy,odsączamy na durszlaku dociskając łyżką.
    Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę,dolewamy olej i wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia,przesianą przez sitko.
    Cały czas miksujemy,dodajemy szpinak i dokładnie mieszamy.
    Wlewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika,na około godz.
    Pieczemy w temp.170 C.
    Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy do wystygnięcia,piekłam wieczorem,a rano ścięłam wierzch ciasta ok.0,5 cm.

  2. Galaretkę krystaliczną rozpuściłam w szkl.wrzątku.
    Śmietankę i serek schłodzić w zamrażalniku ok.20 min.następnie ubić mikserem na sztywno,wsypać cukier puder.
    Gdy galaretka zacznie tężeć,wlać ją do ubitej śmietany z mascarpone i krótko miksować tylko do połączenia,wylać masę na ciasto szpinakowe,wyrównać wierzch i rozsypać drobinki czekoladowe.
    Ciasto wstawić do lodówki,żeby masa stężała.
    Rozpuścić galaretki truskawkowe we wrzątku,gdy zaczną tężeć,

  3. wylać na wierzch ciasta i wstawić do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń