Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Baba Jaga

Ciasto Baba Jaga

Autor:

Przepisów i artykułów: 106 Ocena: 636

Dodano:

Odsłon: 3073

Wszyscy zawsze się śmieją z nazwy tego ciasta. Zawiera ono w sobie bardzo dużo smakołyków ( podobnie jak u Baby Jagi ). Ciasto jest naprawdę zaskakująco smaczne i każdy je sobie chwali.

Składniki

  • Jajka 5 sztuk
  • Mąka pszenna 2 1/4 szklanki
  • Olej z pestek winogron 1/2 szklanki
  • Cukier kryształ 3/4 szklanki
  • Cynamon mielony 2 łyżeczki
  • Kakao 3 łyżeczki
  • Soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Jabłka 4 sztuki
  • Rodzynki
  • Morele suszone
  • Płatki migdałowe
  • Śliwki suszone
  • Orzeszki piniowe ( prażone )
  • Gorzka czekolada 1/2 tabliczki
  • Odrobina mleka
  • Żurawina suszona
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Jajka zmiksować z cukrem. Dodać sodę, cynamon i kakao. Wymieszać, dodając olej. Na końcu wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia całe ciasto. Dodać jabłka pokrojone w dość grubą kostkę oraz wszystkie bakalie obtoczone w łyżce mąki – wymieszać łyżką. Tak przygotowaną masę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 45 minut.

    Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać odrobinę mleka i polać wierzch ciasta. SMACZNEGO !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń