Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Baba Jaga

Ciasto Baba Jaga

Autor: Marchewcia

Przepisów i artykułów: 19 Ocena: 268

Dodano: 02.11.2012

Odsłon: 38115

Bardzo szybko się przyrządza. Równie szybko znika.

Składniki

5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. 4 całe jajka i jedno żółtko zmiksować z cukrem. Dodać sodę, cynamon i kakao. Wymieszać, dodając olej. Na końcu wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia.

  2. Dodać jabłka pokrojone w dość grubą kostkę, rodzynki i suszone śliwki - wymieszać łyżką.

  3. Tak przygotowaną masę przełożyć na standardową prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub posmarowaną masłem. Piec w 180 stopniach przez około 35-40 min. Czy ciasto jest upieczone, najlepiej sprawdzić wykałaczką - jeśli jest sucha, to wyjmować. Gorzką czekoladę rozpuścić na wolnym ogniu z odrobiną mleka i polać wierzch ciasta. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gocha01 25 lutego 2016 Ciasto jest pyszne, a przede wszystkim jest fajną bazą,bo za każdym razem można je zrobić inaczej. Ostatnio zamiast jabłek dodałam gruszki i rodzynki zamoczone w rumie. Innym razem wrzuciłam pokrojone daktyle czy żurawinę, i też było smaczne :-) Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Marchewcia 06 listopada 2012 tak, mniej oleju, mniej sody i proszku do pieczenia, czyli wszystkiego co niezdrowe ;) do tego, polane gorzką czekoladą zamiast posypane cukrem pudrem (żeby nie było tak słodko), no i przede wszystkim bakalie, czyli 'baba jaga' jaką pamiętam z dzieciństwa. rzeczywiście Twój przepis przypomniał mi to ciasto i pozwolił je odtworzyć. mam nadzieje, że nie posądzisz mnie o plagiat ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Magda_lena 06 listopada 2012 marchewciu, wypróbuję twoją "babę jagę" z przyjemnością :)
Przepis jakby podobny ale bardziej udoskonalony :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Marchewcia 02 listopada 2012 taki miałam przepis, więc białko zostawiłam i zużyję na śniadanie do jajecznicy ;) może faktycznie dodać następnym razem to piąte białko?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń