Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto - bakaliowy twardziel

Ciasto - bakaliowy twardziel

Autor:

Przepisów i artykułów: 34 Ocena: 288

Dodano:

Odsłon: 435

Nie jest to ciasto typowe, bo bardziej "batonowe", twardziel bo twardy podczas krojenia, ale idealny do jedzenia. Im dłużej leżakuje, tym lepiej smakuje.

Składniki

  • 100 g śliwek suszonych,
  • 50 g żurawiny suszonej,
  • 50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej,
  • 50 g wiórek kokosowych,
  • 100 g słonecznika łuskanego,
  • 100 g orzechów ziemnych bez łupek i skórek (lub innych orzechów np. laskowych, nerkowca),
  • 50 g migdałów bez skórki,
  • 1 duża pomarańcza,
  • 3 duże jajka,
  • 300 g cukru pudru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 150 g mąki pszennej.
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Śliwki kroimy w mniejsze kawałki, mieszamy z żurawiną, skórką pomarańczową kandyzowaną, dodajemy łyżkę mąki i w niej obtaczamy.

    Wiórka kokosowe prażymy na suchej patelni, studzimy.
    Słonecznik prażymy na suchej patelni, studzimy i miksujemy za pomocą blendera, nie za drobno.
    Migdały prażymy, studzimy i kroimy na 3 części.

    Rada: można użyć np. samych śliwek bez żurawiny, i na odwrót, ale waga powinna być sumą tych składników, tak samo co do orzechów i migdałów, ich proporcje można mieszać.

  2. Żółtka oddzielamy od białek.
    Białka miksujemy, stopniowo dodając cukier do uzyskania gęstego lukru.
    Dodajemy startą skórkę z pomarańczy, 4 łyżki soku z wyciśniętej pomarańczy, żółtka i wszystko dokładnie miksujemy.
    Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy tylko tyle, żeby uzyskać jednolitą masę.
    Wsypujemy rozdrobniony słonecznik, wiórka kokosowe i dokładnie mieszamy.
    Na samym końcu dodajemy przygotowane wcześniej bakalie (orzechy, migdały, skórkę pomarańczową kandyzowaną, śliwki i żurawinę), całość mieszamy.

  3. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia (dno i boki), przekładamy masę, wierzch wyrównujemy.
    Piekarnik nastawiamy na 180°C, wkładamy ciasto na dolną półkę, wierzch przykrywamy papierem do pieczenia i w tej temperaturze pieczemy 30 min.
    Następnie skręcamy temp. do 150°C i pieczemy jeszcze ok. 45 min.

    Ciasto pozostawiamy do przestygnięcia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 07 stycznia Fajny pomysł na wykorzystanie bakalii pozostałych po pieczonych keksach na Boże Narodzenie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń