Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto balowe

Ciasto balowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 107 Ocena: 1925

Dodano:

Odsłon: 2192

Ciasto, które łączy w sobie kilka smaków: słodki, słony, kwaśny, gorzki i składa się z przepysznych warstw. Delikatne, rozpływające się w ustach, zyskujące przy dłuższym leżakowaniu w lodówce. Nic dodać, nic ująć; poezja kulinarna.

Składniki

  • Na 2 biszkopty:
  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki octu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Na masę budyniową:
  • 4 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 szklanki mleka 1,5%
  • 2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250 g miękkiego masła
  • Dodatkowo:
  • 1,5 szklanki soku pomarańczowego
  • 1 opakowanie herbatników maślanych Bonitki
  • 1 opakowanie krakersów
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 1 puszka masy kajmakowej (400 lub 510 gram)
  • 330 - 400 ml śmietanki 30%
  • 50 - 100 g gorzkiej czekolady
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od upieczenia 2 biszkoptów, każdy w blaszce o wymiarach 35 x 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
    Każdy z biszkoptów przygotowujemy ubijając 3 białka (oddzielamy wcześniej od żółtek), jak piana będzie sztywna, dodajemy stopniowo 1/2 szklanki cukru, 3 żółtka, 1/4 szklanki mąki pszennej, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczkę octu i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia.
    Pieczemy 10 - 12 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Studzimy, odklejamy papier.

  2. Teraz budyń: 1,5 szklanki mleka zagotować z 3/4 szklanki cukru i opakowaniem cukru wanilinowego. Pozostałe pół szklanki mleka połączyć z 4 żółtkami i mąką ziemniaczaną rózgą, aby płyn był jednolity.
    Wlać do gotującego się mleka, energicznie mieszać, by nie powstały grudki, gotować do 1 minuty. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch mikserem i dodawać stopniowo zimny budyń, zmiksować na gładką masę.
    Masę kajmakową w zamkniętej puszce wsadzić w międzyczasie do garnuszka i zalać wrzątkiem, aby się roztopiła, co ułatwi jej rozsmarowanie.
    Jeśli uznacie, że biszkopty po upieczeniu są za małe w stosunku do blaszki, użyjcie do przygotowania całego ciasta mniejszej, o wymiarach 35 x 20 cm.

  3. Zaczynamy "budowanie" ciasta.
    1 biszkopt kładziemy na spód blaszki, nasączamy połową soku pomarańczowego, na to wykładamy połowę masy budyniowej, przykrywamy kolejnym biszkoptem, który nasączamy resztą soku i pokrywamy resztą budyniu..
    Wykładamy herbatniki tak, aby przylegały do siebie i pokryły całą powierzchnię. Jeśli w ostatnim rzędzie nie zmieszczą się całe ciastka,przycinamy je.

  4. Pokrywamy ciastka masą kajmakową, na której z kolei układamy krakersy.

  5. Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody, studzimy. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, kilka łyżek dodajemy do galaretki, mieszamy i wlewamy do całej ubitej śmietany.
    Tę masę wykładamy na krakersy, wyrównujemy powierzchnię i robimy ozdobny wzorek.
    Wsadzamy na całą noc do lodówki.
    Przed podaniem na drobnych oczkach ścieramy na wierzch czekoladę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 28 lutego Skoro Poezja, to ja to biorę, bo nie sposób się oprzeć tejże ;)
Wszystkie smaki mówisz, hmmm. To musi być przepyszne ciacho, biorę jeden kawałek ;)
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń