Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto balowe

Ciasto balowe

Autor: asia67

Przepisów i artykułów: 212 Ocena: 2596

Dodano: 23.03.2018

Odsłon: 748

pyszniutkie ciasto, zamiast na biszkopcie można zrobić na herbatnikach i wtedy jest to 3 BIT

Składniki

  • biszkopt: mąka pszenna 4 łyżki
  • cukier 4 łyżki
  • jajka 4 szt
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • olej 1 łyżka
  • woda 1 łyżka
  • krem: mleko 2 szkl
  • cukier 1/2 szkl
  • mąka pszenna 3 łyżki
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • masło lub margaryna 25 dag
  • cukier waniliowy 1 opak
  • sok z cytryny
  • masa śmietanowa: śmietana kremówka 1/2 l
  • śmietan-fix 3 szt
  • masa krówkowa 1 opak
  • herbatniki 2 duże opak
  • czekolada kilka okienek
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. 1. na ciasto oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywno, dalej ubijając dodać cukier i żółtka, mąkę przesiać z proszkiem, dodać do masy jajecznej, dodać olej i wodę, delikatnie wymieszać, wylać do formy, piec ok 20 min w 175 st, wystudzić,
    2. mąki przeznaczone na krem wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i 1 szkl mleka, pozostałe mleko zagotować, wlać rozmieszane mąki, ugotować budyń, wystudzić, masło utrzeć, dodawać po łyżce zimny budyń, doprawić odrobina soku z cytryny,
    3. śmietanę ubić na sztywno z fixami,
    4. krem rozsmarować na biszkopcie ( jeśli ktoś lubi wilgotne ciasta może biszkopt nasączyć wodą z cukrem i cytryną, ja zawsze tak robię ), na kremie ułożyć warstwę herbatników, na to masa krówkowa, na masę warstwa herbatników, na wierzch wyłożyć bitą śmietanę, na wierzch zetrzeć czekoladę, ciasto odstawić na kilka godzić, żeby ciastka zmiękły,




    smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń