Desery Przepis na:
Ciasto Balowe

Składniki
- Biszkopt:
- 4 jajka,
- 4 łyżki cukru,
- 4 łyżki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
- MASA BUDYNIOWA:
- 2,5 szklanki mleka,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1/2 kostki margaryny,
- 4 żółtka,
- 3/4 szklanki mąki pszennej.
- ŚMIETANA:
- 1/2 l śmietany 30%,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 3 opakowania Śmietan-fix.
- Dodatki:
- 1 paczka krakersów,
- 3 paczki herbatników,
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
- 1 mleko skondensowane słodzone w puszce.
> 6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Biszkopt: Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko połączyć, upiec biszkopt w temp. 160-180 st. C przez 30 min.
-
Masa budyniowa: Zagotować 1,5 szkl. mleka, a w pozostałym rozrobić mąkę, cukier i żółtka. Wlać do gotującego się mleka, ugotować budyń, ciągle mieszając. Po wystudzeniu utrzeć go z margaryną.
-
Śmietana: Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać Śmetan-fix. Mleko skondensowane słodzone wstawić w puszce do garnka z wodą i gotować 3 godz.
-
Warstwy ciasta: Na wystudzony biszkopt wyłożyć masę budyniową, ułożyć na niej herbatniki, następnie rozsmarować zimny karmel (mleko skondensowane) i ułożyć warstwę krakersów. Na krakersy wyłożyć ubitą śmietanę, całość posypać startą czekoladą.
Komentarze do przepisu (10)

dominikaorland 01 września 2013Zgłoś do usunięcia
Proponuje dodac warstwe dzemu z czarnej pozeczki ja tak robie i ciasto jest mniej slodkie0 Kto głosował? | Odpowiedz

Wiliczynka 07 maja 2013Zgłoś do usunięcia
Ja wierzch posypuję płatkami migdałowymi i kawą mieloną :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Wiliczynka 07 maja 2013Zgłoś do usunięcia
Ciasto pyszne, często je robię, siostra zamiast "krówki" dodaje Nutellę ( lub podróbkę ) i jest równie pyszne, ale ma inny smak. Polecam wypróbować ;)))0 Kto głosował? | Odpowiedz

betia 02 lipca 2011Zgłoś do usunięcia
Pycha ciacho tesz to robie!3 Kto głosował? | Odpowiedz

dalijka 31 stycznia 2010Zgłoś do usunięcia
b.dobre:)3 Kto głosował? | Odpowiedz

dalijka 30 stycznia 2010Zgłoś do usunięcia
a do budyniu nie powinna być mąka ziemniaczana?0 Kto głosował? | Odpowiedz

miczki3 08 maja 2009Zgłoś do usunięcia
Właśnie jem ciasto i z czystym sumieniem mogę powiedzieć że pyszne, ja dodałam zamiast krakersów, TUC tuc z LU , a na śmietanę dałam pałeczki czekoladowe.0 Kto głosował? | Odpowiedz

Gabi16 17 marca 2009Zgłoś do usunięcia
Tak słone krakersy.0 Kto głosował? | Odpowiedz

betaww 17 marca 2009Zgłoś do usunięcia
BARDZO BYM CHCIAŁA WIEDZIEĆ JAKIE KRAKERSY DODAJESZ CHYBA NIE SŁONENAPISZ MI PROSZE BO CHCIAŁABYM UPIEC. Odpowiedzi: 1 ▼
0 Kto głosował? | Odpowiedz