Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto bananowe w polewie czekoladowej

Ciasto bananowe w polewie czekoladowej

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 1326

Dodano:

Odsłon: 13147

Czyli jak zutylizować przejrzałe banany. Ciasto banalnie proste w wykonaniu i całkiem ekonomiczne pod względem składników. Zapraszam do przeglądania Mojego Wirtualnego Zeszytu Smaków: grunttoprzepis.blogspot.com

Składniki

  • 2 jajka (całe)
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 mały cukier wanilinowy (16g)
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 duże dojrzałe banany (lub 4 małe)
  • 1/2 szkl. rodzynek
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Banany rozgnieść widelcem w oddzielnym naczyniu na papkę.

    Jaja ubić mikserem w misce z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę (cukry dodawać stopniowo).

    Wymieszać w oddzielnym naczyniu pozostałe składniki sypkie (mąkę, proszek i sodę).

    Do jaj dodać pokrojoną w małe kawałki miękką margarynę i zmiksować do jednolitej masy. Stopniowo dosypywać wymieszaną mąkę, nadal miksując. Na końcu dodać rozgniecione banany oraz rodzynki i zmiksować do połączenia składników.

  2. Masę przełożyć do keksówki o wymiarach 30x12x8 cm (LxWxH) wyłożonej papierem do pieczenia. Formę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w 180C ok. 40-45 min. Testem "suchego patyczka" sprawdzać stan upieczenia ciasta. Ciasto ma tendencję do przypiekania się, stąd trzeba wnikliwie pilnować czasu pieczenia.

    Lekko przestudzone ciasto wyjąć z formy razem z papierem do pieczenia i studzić dalej na metalowej kratce, aby równomiernie się odparowało.

  3. Z uwagi na na dodatek bananów, ciasto charakteryzuje się ciemną, lekko przypieczoną skórką, choć sam jego smak nic na tym nie traci. Ale ze względów estetycznych najlepiej ciasto oblać polewą czekoladową.

    Przepis na idealną polewę w moich przepisach na Smakerze, lub tu: http://grunttoprzepis.blogspot.com/2014/05/idealna-polewa-czekoladowa-do-ciast.html

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Confidentia 05 czerwca 2014 To był wielki błąd, aby tu zaglądać.... ciasto już robiłam z 5 razy i WRZESZCZĄ o jeszcze.... Przepis sprzedany wszystkim znajomym, którzy są tego samego zdania co ja fenomen tego ciasta polega na delikatności i pięknym zapachu bananów. Proste, szybkie i do mleka w sam raz. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Confidentia 30 maja 2014 Hmmm no to już wiem co będę robić na weekend ;) Ciasto wygląda fantastycznie i jest rewelacyjną opcją dla osób oszczędnych i ekonomicznych ;) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Pinka92 28 maja 2014 Wygląda i brzmi smakowicie! Muszę wypróbować w weekend, mam nadzieję że się uda ! :) Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń