Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto bananowe, zwane także "chlebkiem bananowym" jest aromatyczne i wilgotne. Doskonale smakuje z czekoladową polewą. Pamiętaj jednak, aby wystudzić roztopione masło, zanim dodasz je do masy.
Przepyszna świąteczna sałatka mojej cioci Teresy, tym razem z surimi. Może by...
Odsłon: 2257
Szybkie i proste babeczki bez miksera które przygotowujesz w kilka minut.
Odsłon: 201
Dzisiejsze rolady przygotowane z szynki wieprzowej, z wędzonym boczkiem, kieł...
Odsłon: 1940
Przepyszna świąteczna sałatka mojej cioci Teresy, tym razem z surimi. Może by...
Odsłon: 2257
Szybkie i proste babeczki bez miksera które przygotowujesz w kilka minut.
Odsłon: 201
Dzisiejsze rolady przygotowane z szynki wieprzowej, z wędzonym boczkiem, kieł...
Odsłon: 1940
Składniki
Masło roztop w rondelku i przestudź. Mąkę wymieszaj z sodą oczyszczoną. Banany przełóż do miski i rozgnieć widelcem. Orzechy (i czekoladę, jeśli używasz takiej z tabliczki) grubo posiekaj. Do bananów dodaj cukier, wymieszaj i dodaj mąkę. Następnie wbij jajko, dolej masło i całość niezbyt dokładnie wymieszaj - powinno być grudkowate, jak na muffinki. Dodaj orzechy, groszki czekoladowe i wymieszaj. Przełóż ciasto do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą keksówki (jeśli używasz teflonowej lub sylikonowej, nie musisz jej natłuszczać i wysypywać bułką tartą). Wstaw do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanego do 160 st. C (180 st. C zwykły piec) i piecz około 1 i 1/2 godziny lub do momentu, gdy patyczek wbity w ciasto po wyjęciu będzie suchy.