Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto bananowe z toffi

Ciasto bananowe z toffi

Autor:

Przepisów i artykułów: 153 Ocena: 3113

Dodano:

Odsłon: 788

Szybkie ciasto bez pieczenia, ze spodem z herbatników zbozowych, masa toffi i nadzieniem z bananów i smietany o waniliowym smaku. Szybkie, proste, a jakze samczne...

Składniki

  • SPÓD:
  • 200 g herbatników zbozowych
  • 125 g plynnego masla
  • TOFFI:
  • 1 puszka (400 g) skondensowanego slodkiego mleka
  • 100 g masla
  • 100 g cukru trzcinowego
  • NADZIENIE:
  • 3 banany
  • 3 lyzki soku z cytryny
  • 200 ml slodkiej smietany
  • 200 ml kwasnej smietany
  • 1 cukier waniliowy
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Forme do pieczenia wylozyc paierem, herbatniki zmiksowac lub pokruszyc , dodac plynne maslo i mase rozlozyc równomiernie w formie.
    Odstawic na godzine do lodówki.

    Mleko, maslo i cukier powoli podgrzewac do zagotowania, ciagle mieszajac.
    Gotowac jeszcze kilka minut, az masa zacznie gestniec.

    Banany pokroic w plasterki i skropic sokiem z cytryny,

    Schlodzony spód wysmarowac masa toffi a nastepnie plastrami bananów.

    Kwasna smieta wymieszac z czescia cukru waniliowego, slodka smietane ubic z reszta cukru waniliowego, obydwie masy smietanowe polaczyc i nalozyc na warstwe bananów.

    Wstawic na min. 2 godz do lodówki, przed podaniem ozdobic reszta masy toffi.

    .

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń