Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto bananowo-ananasowe:

Ciasto bananowo-ananasowe:

Autor:

Przepisów i artykułów: 306 Ocena: 2422

Dodano:

Odsłon: 2863

Wzorowałam się na bananowej chmurce (przepis krążący w necie od jakiegoś czasu) ale zmieniłam ciasto na spodzie bo tamto wydawało mi się zbyt twarde. A bezę po upieczeniu połamałam na drobne kawałki i posypałam zrumienionymi płatkami migdałowymi.

Składniki

  • Spód:
  • 1 szklanka mąki
  • 125 g miękkiego masła
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku
  • Galaretka z bananami i ananasem:
  • 8 bananów
  • 1 puszka ananasów
  • 3 galaretki cytrynowe
  • 3 szklanki gorącej wody
  • Bita śmietana:
  • 750 ml śmietany 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 250 serka mascarpone
  • ewentualnie śmietan - fix
  • Kakaowa beza:
  • 3 białka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • Dodatkowo:
  • 5 łyżek zrumienionych na suchej patelni płatków migdałowych
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie


  1. Zagnieść, schłodzić w lodówce przez godzinę. Rozwałkować i wyłożyć na blachę o wymiarach:35/25cm.
    Podpiec przez 15 minut w tem. 180 stopni.


    Galaretki rozrobić w wodzie i odstawić by lekko stężały
    Na podpieczonym cieście ułożyć obrane banany (całe). ;Między banany wcisnąć pokrojone ananasy. Zalać galaretką.


    Mocno schłodzoną śmietanę ubić z cukrem i serkiem. Można dodać śmietan- fix . Wyłożyć na galaretkę.


    Ubić białka, dodać cukier, mąkę ziemniaczaną i kakao.
    Suszyć przez godzinę w tem. 140 stopni.
    Po upieczeniu-połamać i ułożyć na bitej śmietanie

    Zrumienione płatki migdałowe- rozsypać na cieście. Schłodzić.




Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń