Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto bananowo-marchewkowe

Ciasto bananowo-marchewkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 175 Ocena: 1986

Dodano:

Odsłon: 251

Cechą charakterystyczną tego ciasta jest brak cukru. Mimo to jest słodkie. Ta słodycz zawarta jest w bananach i marchewce, no i oczywiście częściowo w lukrze.

Składniki

  • 50 dag mąki pszennej
  • 4 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 2 średnie marchewki
  • 2 banany
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 3/4 szkl. oleju kujawskiego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • lukier: 4-5 łyżek soku z cytryny i 4-5 łyżek cukru pudru
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Banany obrać i zmiksować blenderem. Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiać do miski. Dodać banany, marchewkę, olej i jajka. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Robiłam tą czynność łyżką.

  2. Foremkę o wymiarach 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C 35-40 minut. Sprawdzać patyczkiem. Po upieczeniu i wystudzeniu polać lukrem z cukru pudru utartego z sokiem z cytryny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

basiliana 25 maja Świetne połączenie:) Ciasta bananowe i marchewkowe są bardzo smaczne, ale nie wpadłabym na pomysł żeby je połączyć w jedno. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń