Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie ciasto orzechowe wzbogacone bananami, dzięki czemu jest bardzo soczyste. Na wierzchu krem z serka mascarpone i mnóstwo truskawek. Całość polałam czerwoną polewą truskawkową, ale równie dobrze można użyć truskawkowej galaretki. Moim dzieciom smakowało, a to już połowa sukcesu. :)
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 344
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 225
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34841
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 187
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 344
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 225
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34841
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 187
Składniki
Orzechy uprażyć na suchej patelni. Ostudzić. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia. Jednego banana obrać ze skórki i rozgnieść widelcem. Banana zmiksować razem z miękkim masłem, cukrem, skórką cytrynową i jajkami na puszystą masę. Dodać mąkę, orzechy i proszek do pieczenia. Ciasto rozprowadzić równomiernie w formie, piec 15 minut. Po upieczeniu wyjąć i lekko ostudzić.
Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na połówki. Drugiego banana obrać ze skórki, pokroić w plasterki i skropić dwiema łyżkami soku z cytryny.
Mascarpone zmiksować krótko z resztą soku cytrynowego i z cukrem waniliowym. Kremem posmarować cienko całe ciasto. Truskawki i banana ułożyć na cieście. Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu, gdy zacznie tężeć, wylać na ciasto.