Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto bardzo czekoladowe

Ciasto bardzo czekoladowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 437 Ocena: 2552

Dodano:

Odsłon: 726

Coś słodkiego dla prawdziwego łasucha i wielbiciela czekolady:) Kakaowy biszkopt, na nim krem z mascarpone, nutellą i kremówką a na to wszystko bita śmietaną z czekoladą "na gorąco" i do dekoracji starta czekolada mleczna. Słodko, pysznie i....kalorycznie /niestety:(/. Wymiary blaszki: 26 x 32

Składniki

  • Biszkopt:
  • jajka 6 szt
  • cukier 1 szklanka
  • mąka pszenna 0,5 szklanki
  • mąka ziemniaczana 0,5 szklanki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka płaska
  • kakao 3 łyżki
  • olej 3 łyżki
  • woda 3 łyżki
  • poncz:
  • napar herbaty 100 ml
  • rum 3 łyżki
  • krem I:
  • serek mascarpone 250 g
  • nutella 230 g /mały słoik/
  • śmietana kremówka 250 ml
  • krem II:
  • śmietana kremówka 500 ml
  • czekolada na gorąco /w proszku/ 4 łyżki
  • śnieżka lub śmietanfix na 500 ml śmietany
  • dodatkowo:
  • czekolada mleczna 0,5 tabliczki
5-6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt: jajka ubijamy z cukrem na jasny krem. Nie przerywając ubijania dodajemy wodę i olej. Obie mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy przez sitko, dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy ok. 30 min - do "suchego patyczka". Odstawiamy na kilka godzin do wystudzenia.
    Wystudzony biszkopt wyjmujemy z blaszki, odwracamy, ponownie wkładamy do blaszki /wyłożonej świeżym papierem do pieczenia/ i nasączamy ponczem: naparu herbacianego wymieszanego z rumem.

  2. Krem I: dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. W drugim naczyniu serek mascarpone ucieramy mikserem z nutellą /najlepiej serek i nutellę godzinkę wcześniej wyjąć z lodówki żeby miały temperaturę pokojową i łatwo się połączyły/. Do czekoladowo-serowej masy dodajemy kremówkę i delikatnie mieszamy za pomocą łopatki. Krem wykładamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki.
    Krem II: schłodzoną kremówkę ubijamy mikserem. Czekoladę na gorąco w proszku dodajemy do usztywniacza śmietany /śmetanfix, śnieżka lub coś podobnego/ i razem dodajemy do śmietany. Gdy śmietana uzyska odpowiednią konsystencję wykładamy ją na ciasto /na krem serowo-czekoladowy/.
    /Zarówno czekolada na gorąco jak i nutellą są dość słodkie dlatego nie dodajemy cukru/

  3. Na koniec jako dekoracje na całość ścieramy na tarce połowę czekolady mlecznej /lub gorzkiej/. Przed podaniem ciasto mocno schładzamy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (23)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń