Desery Przepis na:
ciasto Beaty

Składniki
- biszkopt
- Jaja, 6
- cukier kryształ, 1szklanka
- mąka., 1szklanka
- proszek do pieczenia, 1łyżeczka
- MASA POMARANCZOWA
- Pomarańcze, 3
- jabłka, 2
- cukier., 1/2szklanki
- woda, 1/2szklanki
- galaretka pomarańczowa, 1
- masa budyniowa
- mleko, 1/2 litry
- cukier, 1/2 szklanki
- cukier waniliowy, 1 sztuka
- maka, 2łyżki
- mąka ziemniaczana, 1łyżkę
- margaryna, 1 sztuka
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
BISZKOPT: białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia.
-
MASA POMARAŃCZOWA: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Pomarancze obrac i pokroic w kawałki. Wodę zagotować z cukrem, dodać przygotowane jabłka oraz pomarańcze, wymieszać i gotować do lekkiego zagestnienia. Nastepnie wysypać galaretkę i bardzo dokładnie wymieszać,aby galaretka całkowicie sie rozpuściła. Tak przygotowaną masę odstawić do wystygnięcia a następnie wstawić do lodówki, by dobrze zastygła.
-
MASA BUDYNIOWA Z mleka mąki cukru ugotować budyń ostudzić utrzeć margarynę połączyć z budyniem.
-
PRZEŁOŻENIE CIASTA: polowa biszkoptu-polowa masy budyniowej-masa pomarańczowa- druga polowa masy budyniowej-druga polowa biszkoptu
Komentarze do przepisu (1)

wejza21 30 stycznia 2010Zgłoś do usunięcia
upieklam bardzo dobre ciasto0 Kto głosował? | Odpowiedz