Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto biszkoptowe

Ciasto biszkoptowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 14

Wypróbowany przepis na "Ciasto biszkoptowe"

Składniki

  • 23 dag mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 15 dag cukru pudru
  • 15 dag margaryny lub masła
  • 1 i 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego lub aromat waniliowy
  • 70 dag śliwek
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. :

  2. Śliwki umyj, przekrój na pół, usuń pestki. Owoce rozłóż na papierowym ręczniku, by obeschły. Do rondelka włóż margarynę lub masło. Roztop a potem wystudź.

  3. Do miseczki przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj. Do miski wbij jajka, dodaj cukier puder oraz cukier wanilinowy lub kilka kropli aromatu waniliowego. Ucieraj mikserem na średnich obrotach, aż masa stanie się puszysta i podwoi swą objętość. Następnie wlej przestudzony tłuszcz i jeszcze chwilkę ucieraj. Na koniec stopniowo dodawaj po łyżce suchych składników, delikatnie mieszając ciasto szpatułką.

  4. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmaruj tłuszczem i wysp bułką tartą. Wlej przygotowane ciasto. Na wierzchu ułóż połówki śliwek (skórkami do dołu) lekko wciskając je w ciasto. Piecz około 45 minut w temperaturze 180°C.

  5. Schłodzone ciasto oprósz obficie cukrem pudrem. Rada: Możesz sama zrobić domowy cukier waniliowy. Do słoika wsyp 2 szklanki cukru, dodaj ziarenka wyskrobane z laski wanilii oraz pokrojoną na kawałki laskę. Starannie wymieszaj. Cukier jest gotowy do użycia po 2 tyg.

  6. (bez czasu oczekiwania): 30 minut Porcja: 260 kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń