Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto biszkoptowe z kremem

Ciasto biszkoptowe z kremem

Autor:

Przepisów i artykułów: 192 Ocena: 4525

Dodano:

Odsłon: 5568

Proste ciasto biszkoptowe z mega szybkim kremem do przełożenia i lekko chrupiącą polewą.

Składniki

> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ciasto:

    Jajka z cukrem zmiksować do rozpuszczenia się cukru, nadal miksując stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (ciasto ma być bez grudek mąki). Pod koniec miksowania dodać ocet, olej i aromat.

    Do wyłożonej papierem lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy, wlać ciasto i piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku 35 - 40 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto wystudzić i przekroić na pół.

  2. Krem:

    Kakao zalać gorącą wodą i dokładnie wymieszać, jeśli trudno będzie mieszać można dodać więcej wody.

    Do 1/2 kubka zimnego mleka wsypać budyń i dokładnie rozmieszać, pozostałe mleko z cukrem zagotować. Do gotującego się mleka wlać rozrobione kakao i budyń. Gotować na małym ogniu ciągle mieszając, aż zacznie gęstnieć.

    Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i mieszać do rozpuszczenia się galaretki (nie gotować). Odstawić do wystudzenia, pilnować, aby nie było zbyt mocno zastygnięte.
    Gęstniejący krem wyłożyć na jedną część ciasta, drugą przykryć z góry.

  3. Polewa:

    Wszystkie składniki włożyć do rondla i na wolnym ogniu gotować ciągle mieszają, do czasu rozpuszczenia się cukru.
    Gdy polewa będzie gęstnieć i spływać z łyżki w formie lekko ciągnącej się kropli, zdjąć z ognia i gorącą polewą polewać wierzch ciasta (robić nierówne esy floresy).
    Polewa dość szybko gęstnieje i staje się krucha, więc polewać ciasto należy dość szybko.

    Ciasto wstawić do lodówki na około 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Na następny dzień ciasto jest delikatnie wilgotne.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń