Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto biszkoptowe z owocami

Ciasto biszkoptowe z owocami

Autor:

Przepisów i artykułów: 156 Ocena: 1748

Dodano:

Odsłon: 417

Jest mięciutkie, puszyste, lekko kwaskowate. Serdecznie polecam.

Składniki

  • 4 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 1/2 szkl. mąki tortowej
  • 5 łyżek oleju
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szk. czarnych porzeczek
  • 1 szkl. małych truskawek
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Białka oddzielić od żółtek. Ubić mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Powoli dosypywać cukier cały czas miksując. Dodawać po jednym żółtku. Gdy masa jajeczna będzie należycie ubita, wlać po łyżce olej i delikatnie wymieszać. Tak samo postąpić z przesianą z proszkiem do pieczenia mąką. Ciasto wylać na tortownicę wyłożona papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i wysypaną kaszką manną. Średnica tortownicy 24 cm. Na wierzchu ułożyć owoce. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C 45-50 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń