Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto błękitna góra lodowa

Ciasto błękitna góra lodowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 59 Ocena: 317

Dodano:

Odsłon: 296

To ciasto to kompletna improwizacja z mojej strony. Miałam ochotę na coś niebieskiego, na coś ' lodowego ' i tak oto powstała ' Błękitna góra lodowa '. Skąd ta nazwa? Niestety przegapiłam moment, w którym galaretka ma odpowiednią konsystencję, aby ją wylać na masę. Niestety nie zastygła się, tak jak chciałam, a wyszły właśnie takie ' karpaty '. No cóż... Nie wszystko zawsze się udaje ;-)

Składniki

  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 budyń wanilinowy
  • 3 łyżki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 opakowanie niebieskiej galaretki
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 150 g mascarpone
  • cukier puder do smaku
  • 1 opakowanie niebieskiej galaretki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt:
    Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i miksować do rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka, wymieszać, a na samym końcu wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Gotową masę wlać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wystudzić, wyciągnąć z tortownicy i przekroić na dwie części.

  2. Błękitna masa:
    Ugotować budyń. Po ugotowaniu i ściągnięciu z palnika wsypać niebieską galaretkę i mieszać do rozpuszczenia. Gorący budyń wylać na pierwszy blat biszkopta i przykryć drugim.

  3. Masa śmietanowa:
    Śmietanę kremówkę ubić na sztywną pianę, po czym dodać mascarpone i cukier puder do smaku. Wymieszać. Wyłożyć na biszkopt.

    Galaretkę niebieską rozpuścić w jednej szklance wody. Gdy zacznie tężeć, wylać na ciasto. Schłodzić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń