Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto borówkowe z karmelem

Ciasto borówkowe z karmelem

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 2380

Dodano:

Odsłon: 1177

Szybkie ciasto ze sporą ilością słodkich borówek.

Składniki

  • 200g cukru
  • 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
  • szczypta sody
  • 150g miękkiego masła i masło do wysmarowania formy
  • 5 jajek (M)
  • 400g mąki
  • 100g mielonych migdałów
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 200ml maślanki
  • 500g borówek lub jagód
  • cukier puder do posypania
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. 50g cukru rozpuścić w garnku. Gdy lekko zbrązowieje, dodać sodę i skórkę pomarańczową. Wymieszać łyżką aż zrobi się piana. Powstały karmel rozprowadzić na papierze do pieczenia i pozostawić do ostygnięcia.

  2. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Keksówkę (30cm) wysmarowac masłem.

  3. Miękkie masło utrzeć na puch z resztą cukru (150g). Pojedynczo dodawać jaja. Mąkę, migdały i proszek do pieczenia wymieszać. Dodawać na przemian z maślanką do masy maślano-jajecznej. Jagody umyć, przebrać, osuszyć. Ostudzony karmel połamać na kawałki i razem z jagodami dodać do ciasta.

  4. Ciasto przełożyć do formy i piec na najniższym poziomie piekarnika ok. 60-70 minut. Po upieczeniu ostudzić i wyjąć z formy. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

smaker 15 czerwca 2016 Karmel i borówki muszą świetnie smakować razem. Że też na to nie wpadliśmy :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń