Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Brzdąc

Ciasto Brzdąc

Autor: DziablicaWKuchni

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 2629

Dodano: 27.04.2018

Odsłon: 7287

Tym razem - Brzdąc ... czyli prawie W-Z, tylko na odwrót - jasny biszkopt z delikatnie kakowym kremem ;) Jak sama nazwa wskazuje, zajadają się nim najmłodsi... a Ci trochę starsi proszą o przepis :D Porcja tradycyjnie na blaszkę 25 x 35 cm. Cieszyło się przez ostatni tydzień sporą popularnością na moim facebooku :D

Składniki

  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 7 łyżek cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 5 łyżek mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • + herbata do nasączenia (u nas brzoskwiniowa typu nestea)
  • Krem:
  • 1 litr śmietanki kremówki
  • 4 łyżki cukru (około 80 g)
  • 4 łyżeczki kakao (nie chodzi tu o napoje o smaku kakao)
  • 1 1/2 łyżki żelatyny (namoczone w odrobinie mleka)
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. na biszkopt

    Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno, następnie dodajemy połowę cukru przewidzianego w przepisie. Żółtka ucieramy na kogel mogel i dodajemy do nich stopniowo olej. Mieszamy żółtka z białkami a następnie przesiewamy mąki i delikatnie mieszając łyżką dodajemy do biszkoptu. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 25-30 minut. Po upieczeniu studzimy i kroimy biszkopt na dwa blaty oraz nasączamy kilkoma łyżkami zimnej herbaty.

  2. na krem

    200 ml śmietanki mieszamy z kakao i podgrzewamy, dla pewności, aby pozbyć się grudek warto je zblendować. Do gorącej masy dodajemy namoczoną żelatynę, która powinna się rozpuścić. Masę studzimy do temperatury pokojowej, a resztę śmietanek schładzamy. Śmietanki ubijamy z cukrem a następnie dodajemy przestudzoną masę z kakao. Krem po chwili powinien zacząć tężeć. Przekładamy go na pierwszy nasączony blat, przekładamy drugim i wylewamy resztę kremu na wierzch.

  3. Na tężejącym kremie łatwo zrobić wzorki, ciasto warto też posypać wiórkami czekolady, które tu idealnie pasują. Przed podaniem należy je schłodzić przynajmniej dwie godziny w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń