Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekkie i łatwe w przygotowaniu ciasto, idealne do kubka gorącej herbaty.
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 70
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 118
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 42
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 70
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 118
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 42
Składniki
Zaczynamy od przygotowania biszkoptu (lub kupujemy gotowy spód w sklepie). Żółtka oddzielamy od białek (jajka powinny mieć temperaturę pokojową). Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier. Żółtka ubijamy oddzielnie, łączymy delikatnie z ubitymi białkami. Partiami dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Po dodaniu każdej partii delikatnie mieszamy, aż do połączenia składników.
Standardową blachę do pieczenia (36x24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy przygotowaną masę. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Pieczemy około 20 minut lub do "suchego patyczka".
Z brzoskwiń odlewamy syrop i zagotowujemy go. Mieszamy z dwoma galaretkami pomarańczowymi. Brzoskwinie kroimy w kostkę. Gdy galaretka zaczyna tężeć, mieszamy z brzoskwiniami i wykładamy na przygotowany biszkopt. Całość zostawiamy do ochłodzenia.
2 galaretki wiśniowe rozpuszczamy w 1 i 1/2 szklanki gorącej, gotowanej wody. Do tężejącej galaretki dodajemy stopniowo serki homogenizowane i ubijamy. Tak przygotowaną masę wylewamy na ciasto. Zostawiamy do ochłodzenia.
Galaretkę agrestową rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej, gotowanej wody. Gdy zaczyna tężeć, wylewamy na ciasto. Posypujemy wiórkami kokosowymi.