Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto budyniowe z dżemem i bezą

Ciasto budyniowe z dżemem i bezą

Autor:

Przepisów i artykułów: 264 Ocena: 5798

Dodano:

Odsłon: 1557

Pyszne ciacho do kawy,na niedzielę ,lub na jakąś specjalną okazje,ja użyłam dżemu z czarnej porzeczki bo jest lekko kwaskowy i fajnie się kontrastuje ze słodkim kremem i bezą,ale fajnie sprawdzi się też wiśniowy-polecam

Składniki

  • na blaszkę-25-36cm
  • na ciasto:
  • 3 szkl.mąki pszennej,1/2 szkl. cukru pudru
  • 1 kostka margaryny,6 żółtek
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • na bezę:
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 1 i 1/2 szkl.cukru 6 białek
  • na krem:
  • 200g masła,2 łyżki mąki ziemniaczanej,3 łyżki mąki pszennej,
  • 2 szkl. mleka 2 żółtka ,3 łyżki cukru
  • Dodatkowo:słoik dżemu z czarnej porzeczki
5-6 os. 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zagnieść ciasto,podzielić na pół.Obie części wyłożyć na blachy wyłożone papierem do pieczenia,rozwałkować,każdą posmarować dżemem.Przygotowujemy bezę ubijamy białka na sztywno dodajemy cukier i mąkę miksujemy aż będzie sztywna,wykładamy po pół na każdą blachę posmarowaną dżemem.Każdy placek piec ok 45 min w 175 stopniach.Robimy w tym czasie krem:
    szklankę mleka zagotować z cukrem,resztę mleka zmiksować z żółtkami i mąkami,po czym wlać do zagotowanego mleka i mieszać aż mocno zgęstnieje,wystudzić.
    Miękkie masło utrzeć mikserem do białości,miksując dodawać po łyżce zimnego budyniu,placki przełożyć kremem i schłodzić w lodówce najlepiej kilka godzin.
    Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń