Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto budyniowo-jagodowe

Ciasto budyniowo-jagodowe

Autor: mamtys

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 176

Dodano: 21.11.2011

Odsłon: 8625

coś dla smakoszy jagód :)

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do miski wsypujemy wszystkie składniki na ciasto i miksujemy, następnie zagniatamy w kulkę, wykładamy na blat i dzielimy na dwie równe części. Na 1 godzinę wkładamy jedną część do lodówki a drugą do zamrażalki.

  2. Nadzienie: 2/3 mleka wlewamy do garnka i zagotowujemy, resztę mleka mieszamy z budyniem i wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy aż zgęstnieje. Odstawiamy do wystygnięcia.

  3. Brytfankę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy spód brytfanki. Na ciasto wykładamy budyń i posypujemy jagodami (ja użyłam mrożonych). Zmrożone ciasto ścieramy na wierzchu. Pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut.

  4. Smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

nozytyyy 30 marca 2013 jak dla mnie jedna korekta do przepisu - 2/3 ciasta do lodówki, 1/3 do zamrażarki (najlepiej podzielona na na wiele mniejszych części, bo szybciej się schłodzi).

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

marta8421 23 listopada 2011 dziękuję:) na pewno wypróbuję Twój przepis:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mamtys 22 listopada 2011 ja zrobiłam budyń dokładnie tak jak napisałam i wyszedł gęściutki i odczekałam aż przestygnie :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

marta8421 22 listopada 2011 czy ten budyń ma być przestygnięty?? i czy zrobić tak jak w przepisie czy zmniejszyć proporcje??

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń