Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto budyniowy król

Ciasto budyniowy król

Autor:

Przepisów i artykułów: 165 Ocena: 3642

Dodano:

Odsłon: 9793

Zapraszam na pyszne ciasto czekoladowe z masami budyniowymi

Składniki

  • *przepis na blaszkę 25x25cm
  • CIASTO -6 żółtek -6 łyżek cukru -1 łyżeczka cukru waniliowego
  • -150 ml oleju -8 łyżek mąki -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • -2 łyżki kakao -4 łyżki czekolady w proszku do picia -6 białek -5 łyżek mleka
  • WARSTWA ŚMIETANKOWA -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g -900 ml mleka
  • -6 łyżek cukru -200 g masła lub margaryny
  • WARSTWA CZEKOLADOWA -2 budynie czekoladowe bez cukru po 40g -800 ml mleka
  • -6 łyżek cukru -150 g masła lub margaryny
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Czekoladowe ciasto:

    Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy olej, mąkę, proszek do pieczenia, kaka, czekoladę w proszku i mleko i wszystko dokładnie miksujemy na gładką masę.
    W osobnej misce ubijamy białka i dodajemy je do masy, wszystko delikatnie mieszamy.

  2. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w temp 180 stopni.

  3. Wyciągamy ciasto i robimy w nim dziurki np końcem łyżki drewnianej.

  4. WARSTWA ŚMIETANKOWA

    Do garnka wlewamy mleko, zostawiając trochę w miseczce.
    Stawiamy na gazie.

    W odłożonym mleku rozpuszczamy 2 budynie śmietankowe oraz cukier. Dokładnie mieszamy i wylewamy na gotujące się mleko, mieszamy do zgęstnienia. Ściągamy z gazu i dodajemy drobno pokrojone masło lub margarynę i wszystko mieszamy.

  5. Powstałą gorącą masę wylewamy na podziurawione ciasto.
    Uderzamy blaszką o blat by masa wpłynęła do dziur.
    Odkładamy do przestygnięcia.

  6. WARSTWA CZEKOLADOWA
    Robimy ją identycznie jak śmietankową.

  7. Wylewamy na ciasto, Studzimy i wstawiamy do lodówki.
    Ja udekorowała je jeszcze czekoladowymi serduszkami :)
    Ciasto powinno w niej pozostać najlepiej na całą noc.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń