Desery Przepis na:
Ciasto budyniowy król

Przepisów i artykułów: 176 Ocena: 5135
Dodano: 13.09.2018
Odsłon: 10524
Składniki
- *przepis na blaszkę 25x25cm
- CIASTO -6 żółtek -6 łyżek cukru -1 łyżeczka cukru waniliowego
- -150 ml oleju -8 łyżek mąki -1 łyżeczka proszku do pieczenia
- -2 łyżki kakao -4 łyżki czekolady w proszku do picia -6 białek -5 łyżek mleka
- WARSTWA ŚMIETANKOWA -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g -900 ml mleka
- -6 łyżek cukru -200 g masła lub margaryny
- WARSTWA CZEKOLADOWA -2 budynie czekoladowe bez cukru po 40g -800 ml mleka
- -6 łyżek cukru -150 g masła lub margaryny
> 6 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Czekoladowe ciasto:
Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy olej, mąkę, proszek do pieczenia, kaka, czekoladę w proszku i mleko i wszystko dokładnie miksujemy na gładką masę.
W osobnej misce ubijamy białka i dodajemy je do masy, wszystko delikatnie mieszamy. -
Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w temp 180 stopni.
-
Wyciągamy ciasto i robimy w nim dziurki np końcem łyżki drewnianej.
-
WARSTWA ŚMIETANKOWA
Do garnka wlewamy mleko, zostawiając trochę w miseczce.
Stawiamy na gazie.
W odłożonym mleku rozpuszczamy 2 budynie śmietankowe oraz cukier. Dokładnie mieszamy i wylewamy na gotujące się mleko, mieszamy do zgęstnienia. Ściągamy z gazu i dodajemy drobno pokrojone masło lub margarynę i wszystko mieszamy. -
Powstałą gorącą masę wylewamy na podziurawione ciasto.
Uderzamy blaszką o blat by masa wpłynęła do dziur.
Odkładamy do przestygnięcia.
-
WARSTWA CZEKOLADOWA
Robimy ją identycznie jak śmietankową. -
Wylewamy na ciasto, Studzimy i wstawiamy do lodówki.
Ja udekorowała je jeszcze czekoladowymi serduszkami :)
Ciasto powinno w niej pozostać najlepiej na całą noc.
Komentarze do przepisu (2)

babcitereskiciasta 13 września 2018Zgłoś do usunięcia
Pyszny budyniowiec.:) Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz