Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosta wersja ciasta cappuccino: biszkopt, masa i dżem. Do dekoracji czekolada - w zależności od upodobania:gorzka lub mleczna.
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 85
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 86
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 85
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 86
Składniki
Biszkopt: Jajka ubijamy z cukrem do czasu aż cukier nie będzie wyczuwalny. Mąki, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy, dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy. Przekładamy na blaszkę /25x35/wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 min w temp. 180 stopni C. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej by dobrze wystygł. Masa cappuccino: Z przygotowanego mleka odlewamy 0,5 szklanki. Pozostałe mleko zagotowujemy w garnku. Do 0,5 szklanki mleka dodajemy budynie, cukier i mąkę i dokładnie mieszamy. Gdy mleko w garnku zagotuje się dodajemy mleko z budyniem i dodatkami i gotujemy jak tradycyjny budyń. Odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy mikserem a gdy będzie miękkie dodajemy małymi porcjami wystudzony budyń. Na samym końcu dodajemy cappuccino w proszku. W wersji dla dorosłych do masy możemy dodać spirytus lub inny alkohol. Biszkopt przekrawamy na dwa blaty. Na pierwszy blat nakładamy połowę masy cappuccino. Drugi blat smarujemy dżemem wiśniowym i stroną posmarowaną nakładamy na blat posmarowany cappuccino /biszkopt-warstwa cappuccino-dżem-drugi biszkopt/. Wierzch smarujemy resztą masy cappuccino i posypujemy startą na tarce o drobnych oczkach czekoladą. Wstawiamy do lodówki na godzinkę do schłodzenia.