Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto cappuccino

Ciasto cappuccino

Autor:

Przepisów i artykułów: 315 Ocena: 1545

Dodano:

Odsłon: 725

Prosta wersja ciasta cappuccino: biszkopt, masa i dżem. Do dekoracji czekolada - w zależności od upodobania:gorzka lub mleczna.

Składniki

  • biszkopt:
  • jajka 5 szt
  • mąka ziemniaczana 0,5 szklanki
  • mąka pszenna 0,5 szklanki
  • cukier 0,75 szklanki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • kakao 2 łyżki
  • masa:
  • mleko 3 szklanki
  • budyń śmietankowy /bez cukru/ 2 op
  • mąka pszenna 1 łyżka
  • cukier 0,75 szklanki
  • masło 1 kostka /25dag/
  • dodatkowo:
  • dżem wiśniowy niskosłodzony 300 g
  • czekolada 1 tabliczka
5-6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt:
    Jajka ubijamy z cukrem do czasu aż cukier nie będzie wyczuwalny. Mąki, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy, dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy. Przekładamy na blaszkę /25x35/wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 min w temp. 180 stopni C.
    Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej by dobrze wystygł.
    Masa cappuccino:
    Z przygotowanego mleka odlewamy 0,5 szklanki. Pozostałe mleko zagotowujemy w garnku. Do 0,5 szklanki mleka dodajemy budynie, cukier i mąkę i dokładnie mieszamy. Gdy mleko w garnku zagotuje się dodajemy mleko z budyniem i dodatkami i gotujemy jak tradycyjny budyń. Odstawiamy do wystudzenia.
    Masło ucieramy mikserem a gdy będzie miękkie dodajemy małymi porcjami wystudzony budyń. Na samym końcu dodajemy cappuccino w proszku. W wersji dla dorosłych do masy możemy dodać spirytus lub inny alkohol.
    Biszkopt przekrawamy na dwa blaty. Na pierwszy blat nakładamy połowę masy cappuccino. Drugi blat smarujemy dżemem wiśniowym i stroną posmarowaną nakładamy na blat posmarowany cappuccino /biszkopt-warstwa cappuccino-dżem-drugi biszkopt/. Wierzch smarujemy resztą masy cappuccino i posypujemy startą na tarce o drobnych oczkach czekoladą.
    Wstawiamy do lodówki na godzinkę do schłodzenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń