Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto chałwowe z bezami

Ciasto chałwowe z bezami

Autor:

Przepisów i artykułów: 770 Ocena: 6581

Dodano:

Odsłon: 4

Sprawdzony przepis na "Ciasto chałwowe z bezami"

Składniki

  • biszkopt biały: 4 jajka
  • po 4 łyżki mąki i cukru
  • szczypta proszku. Biszkopt ciemny: 4 jajka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 12 dag mąki
  • łyżka kakao
  • pół łyżeczki proszku
  • szczypta sody. Krem czekoladowy i chałwowy: 1 litr mleka
  • 2 cukry waniliowe
  • 2 op. budyniu waniliowego
  • 4 żółtka
  • po łyżce mąki ziemniaczanej i tortowej
  • 2 kostki masła
  • pół słoika nutelli
  • 30 dag chałwy waniliowej
  • 30 dag małych bezików
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopty: ubij białka na sztywno, dodaj resztę składników. Oddzielnie upiecz biszkopt jasny i ciemny (po 15 minut w temp. 180°C).

  2. Kremy: połowę mleka zagotuj. Wymieszaj żółtka, budynie, mąkę ziemniaczaną i tortową, resztę mleka, cukry waniliowe. Wlej do mleka, ugotuj budyń. Kiedy ostygnie – zmiksuj z masłem. Podziel krem na dwie części. Jedną część zmiksuj z chałwą; drugą – z nutellą.

  3. Biszkopt ciemny posmaruj kremem chałwowym. Rozłóż na niej warstwę bezów. Posmaruj je kremem czekoladowym (z nutellą). Nakryj jasnym biszkoptem. Wstaw ciasto do lodówki, aby zastygło.

  4. Porcje: 20, przygot. 120 min, cena 2,45 zł, kalorie 405 kcal.

  5. Jadwiga Kwiek z Faściszowej

    Źródło: Takie jest życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń