Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto cukierkowo - wiśniowa fantazja

Ciasto cukierkowo - wiśniowa fantazja

Autor:

Przepisów i artykułów: 140 Ocena: 562

Dodano:

Odsłon: 478

Upiekłam kolejne bardzo smaczne ciasto. Przyznam, że zastanawiałam się nad jego nazwą i wymyśliłam, że będzie to fantazja. Do masy dodałam różne cukierki i batoniki. Wbrew obawom nie jest za słodkie, jest w sam raz. Tak więc jeśli chcecie się dowiedzieć co też w tej masie się znalazło to zajrzyjcie do przepisu.

Składniki

  • Masa :
  • 1 l mleka
  • 3 budynie śmietankowe
  • cukier do smaku
  • 6 cukierków snickres
  • 6 cukierków twix
  • 1 lion mini
  • 1 kitkat chunky biały
  • 6 michałków
  • 250 g miękkiego masła
  • Biszkopt :
  • 6 jajek ( M )
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego ( proszek )
  • 4 łyżki mąki pszennej typ 500
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szk cukru
  • Dodatkowo :
  • 350 g drążonych wiśni
  • wiórki mleczne czekoladowe
  • ok. 1 szk przegotowanej wody wymieszanej z sokiem z 1/2 cytryny
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. 3/4 l meka zagotować.
    W reszcie mleka wymieszać budynie i dodać opcjonalnie trochę cukru do smaku.
    Do gotującego się mleka wlać rozrobiony budyń i gotować kilka minut cały czas mieszając.
    Zakryć dokładnie budyń w garnku i wystudzić.
    Wszystkie słodycze zmiksować w rozdrabniaczu.
    Miękkie masło utrzeć, potem dodawać porcjami budyń i wymieszać do połączenia składników.
    Dodać rozdrobnione słodycze i wymieszać masę.

  2. Białka ubić na sztywno z cukrem.
    Dodawać po jednym żółtku i dodać ekstrakt waniliowy.
    Potem dodawać porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i budyniem, delikatnie wymieszać.
    Formę o wymiarach 32 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto.
    Biszkopt piec 40 minut w 160 stopniach.
    Upieczony biszkopt wystudzić, przekroić na dwa placki.

  3. Do blaszki włożyć papier na którym piekł się biszkopt.
    Ułożyć na nim w blaszce pierwszy placek, nasączyć go i wyłożyć połowę masy.
    Na masie ułożyć porcję wiśni i posypać wiórkami czekoladowymi.
    Zakryć drugim plackiem, nasączyć go i znów wyłożyć masę, wiśnie i posypać po wierzchu wiórkami.
    Ciasto schłodzić w lodówce.
    Kroić najlepiej w kostkę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń