Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto cukiniowe z serkiem kremowym i truskawkami

Ciasto cukiniowe z serkiem kremowym i truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 3102

Dodano:

Odsłon: 2676

Skoro serek kremowy z takim powodzeniem używany jest do ciasta marchewkowego, dlaczego nie wykorzystać go do cukiniowego? A co jeśli dodamy do tego przyprawę do piernika i... truskawki? I doprażymy orzechami? Macie okazję to sprawdzić!

Składniki

  • Ciasto z cukinią
  • 2 i 1/2 - 3 szklanek startej cukinii
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru (lub więcej)
  • 3/4 szklanki oleju, u mnie rzepakowy
  • 2 szklanki maki pszennej
  • 1 szklanka maki żytniej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 2 - 3 łyżki kakao
  • 2/3 - 3/4 szklanki orzechów włoskich lub pistacji (uprażone, posiekane)
  • Krem:
  • 15 dag masła
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 25 dag serka kremowego np. philadelphia
  • Dodatkowo:
  • 1 szklanka truskawek
  • 1/2 łyżeczki żelatyny
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z cukinii odlewamy nadmiar wody. Jajka ubijamy z cukrem na puszysty krem. Dodajemy przesiane mąki wraz z sodą i proszkiem oraz cukinię - na zmianę. Dodajemy kakao, przyprawy i posiekane orzechy. Ciasto pieczemy w dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.

  2. Miękkie masło ubijamy i powoli dodajemy przesiany cukier. Gdy masa będzie puszysta dodajemy serek i miksujemy dokładnie. Smarujemy ciasto i odstawiamy do schłodzenia.

  3. Truskawki miksujemy dodajemy do nich żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody i rozpuszczoną. Dekorujemy ciasto, na każdym kawałku ciasta kładziemy truskawkę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Szaffranka 05 czerwca 2017 Apetycznie wygląda:) Z chęcią wypróbuje.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń