Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto cygańskie ścieżki

Ciasto cygańskie ścieżki

Autor:

Przepisów i artykułów: 30 Ocena: 181

Dodano:

Odsłon: 360

Znakomite i na dodatek bardzo efektowne ciasto z kremem serowym i kolorowymi galaretkami.

Składniki

  • Ciasto:
  • 5 białek
  • 2 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki + łyżka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1,5 łyżki suchego maku
  • 0,5 opakowania wiśniowego kisielu
  • Krem:
  • 400 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
  • galaretka cytrynowa
  • galaretka czerwona, zielona, niebieska (do pokrojenia)
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Każdą z trzech galaretek osobno rozpuszczamy w szklance wody. Odstawiamy do stężenia.

    Białka ubijamy na sztywno, partiami dosypujemy cukier. Dobrze ubijamy. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy na przemian z olejem. Ubijamy tylko do połączenia składników. Ciasto dzielimy na 4 równe części.

    Do 1-ej dodajemy kakao, 2-giej mak, 3-ciej kisiel, 4-tej żółtka i 1 łyżkę mąki. Każde z ciast mieszamy oddzielną łyżką.

    Spód blachy wykładamy papierem do pieczenia. Na środek blachy nakładamy po 3 łyżki każdego z ciast i tworzymy kręgi. Aż do wyczerpania. Jeśli zdarzy nam się, że ciasto jest nierówno rozlane możemy wygładzić za pomocą łyżki i przemieszać. Pieczemy w 170 st. C ok. 35 minut do suchego patyczka. Po wystudzeniu przekrawamy w poprzek na pół. Grubszą część umieszczamy z powrotem w blaszce.


  2. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w szklance wody, odstawiamy do ostudzenia.

    Trzy zastygnięte galaretki kroimy w drobną kostkę i ze sobą mieszamy. Niewielką ilość odkładamy do dekoracji.

    Serek ubijamy, dodajemy zimną cytrynową galaretkę, 5-6 łyżek masy odkładamy do dekoracji.

    Do masy wsypujemy pokrojone galaretki i mieszamy. Gdy zacznie tężeć wylewamy na ciasto w blasze i wyrównujemy, przykrywamy drugim ciastem. Smarujemy odłożoną masą i posypujemy odłożonymi galaretkami, układamy również maliny. Ciasto chłodzimy najlepiej całą noc. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 15 stycznia Śliczne i pyszne, już też robiłam, ale testowałam z nie mojego przepisu.:) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń