Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciasto cynamonowe"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 593
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 43
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 866
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 593
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 43
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 866
Składniki
<strong>:</strong>
Mąkę przesiej do miski. Dodaj 4 łyżki cukru, drożdże i sól. W garnku stop 3 łyżki masła. Wlej mleko oraz 50 ml wody i wszystko przelej do składników w misce. Wbij do tego jajka, wymieszaj i zagnieć gładkie ciasto. Odstaw je pod przykryciem na godzinę. Gdy podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieć.
Przygotuj podłużną foremkę (ok. 22 cm długości). Wyłóż ją pergaminem. Ciasto przenieś na oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkuj na placek o wymiarach ok. 30 x 50 cm. Posmaruj miękkim masłem i potnij na 5 pasków (10 x 30 cm). Posyp je pozostałym cukrem wymieszanym z cynamonem. Paski ułóż jeden na drugim. Powstały w ten sposób prostokąt potnij na 4 części. Każdą z nich ustaw pionowo (na dłuższym boku) w foremce.
Plasterki ciasta lekko rozchyl czubkiem noża. Ciasto przykryj i odstaw na 30 minut, aby podrosło. Potem wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 175° C ok. 40 minut.
Po 20 minutach między plasterki ciasta włóż kawałeczki pozostałego masła. Gotowy placek studź w foremce, potem wyjmij. Przed podaniem udekoruj malinami i melisą cytrynową.
Czas przygotowania: ok. 90 minut. Cena porcji: ok. 3 zł. Kalorie: porcja 180 kcal.
Wkładając do ciasta kawałeczki masła, dołóż jeszcze cienkie plasterki pokrojonych jabłek. Ciasto nabierze lekko kwaskowatego smaku.Źródło: Na żywo