Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto cytrynowe

Przepis dnia 2017-04-30
Ciasto cytrynowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 230 Ocena: 6187

Dodano:

Odsłon: 22428

Bardzo szybkie, lekkie i puszyste cytrynowe ciasto idealne do szybkiej kawy.

Składniki

  • 200 g mąki tortowej
  • 1/2 szklanka oleju
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 50 ml soku wyciśniętego z cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki skórki z cytryny
  • cukier puder
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Jajka miksujemy z cukrem do uzyskania puszystej, kremowej masy. Następnie ciągle miksując dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, olej, sok z cytryny oraz skórkę ze startej cytryny. (cytrynę zanim zetrzemy należy sparzyć).

  2. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy tłuszczem i wlewamy gotową masę. Pieczemy 40 min w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

    *możemy również użyć mniejszej tortownicy wtedy ciasto będzie wyższe, bądź keksówki

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń