Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie, słodkie i orzeźwiające ciasto o intensywnie cytrynowym smaku. Idealne na wiosenne dni.
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 142
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 35
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 142
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 35
Składniki
W misce ucieramy jajka z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodajemy olej i sok z cytryny i miksujemy. Do miski dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i imbirem oraz dodajemy skórkę z cytryny. Wszystko krótko mieszamy.
Gotową Masę przekładamy do formy (tortownica o średnicy 24 cm, forma kwadratowa lub keksówka). Pieczemy w 180 stopniach przez ok. pół godziny. Przed wyłączeniem piekarnika sprawdzamy wykałaczką czy na pewno dobrze się upiekło. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem lub dekorujemy lukrem.