Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto CYTRYNOWE

Ciasto CYTRYNOWE

Autor:

Przepisów i artykułów: 31 Ocena: 269

Dodano:

Odsłon: 2753

Jest to pyszne ciasto do popołudniowej kawy. Będzie jeszcze lepsze, jeżeli zaraz po upieczeniu, przed wyjęciem z formy, gesto je nakłujemy i nasączymy mieszaniną soku cytrynowego i cukru pudru

Składniki

3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. nagrzać piekarnik do 180 st.C. Formę nasmarować masłem i posypać mąką. Zmieszać w misce składniki ciasta: mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Umyc cytrynę gorącą wodą, wytrzeć do sucha, otrzeć skórkę i wycisnąć sok. Cukier, jajka, masło, skórkę cytrynową i sok ( oprócz 2 łyżek, które trzeba zachować do glazury) dodać do miski z mąką. Wymieszać mikserem na gładkie ciasto. Przełozyć ciasto do formy i wyrównać powierzchnię. Piec około 45 minut. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest gotowe upieczone ciasto wyjąć z pieca i przełozyć z formy na drucianą podstawkę Przygotować lukier z pozostałych 2 łyżek soku cytrynowego i cukru pudru.

  2. Ciasto nalezy lukrować, gdy jest jeszcze ciepłe, potem przed podaniem odstawić je do wystudzenia w chłodne miejsce

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

semami 10 września 2010 Moja mama dzisiaj zrobiła to ciasto i wyszło super,bombowo.Dziękujemy za przepis.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 06 lipca 2010 Lubie takie ciasta z cytryną i właśnie do popołudniowej kawki.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń