Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

Autor: patusia5

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 6406

Dodano: 23.11.2012

Odsłon: 32013

Z prostych i szybkich ciast polecam ciasto cytrynowe. Lekkie i puszyste, o pięknym, żółtym kolorze dzięki dodatkowi mąki kukurydzianej. Oczywiście mąkę kukurydzianą można zastąpić zwykłą. Polecam!

Składniki

  • 225g miękkiego masła lub margaryny
  • 200g cukru (użyłam 150g)
  • 4 jajka
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • 60ml soku z cytryny
  • 210g mąki
  • 60g mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • DODATKOWO:
  • lukier lub cukier puder do dekoracji
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę mieszamy z mąką kukurydzianą, solą oraz proszkiem do pieczenia. Masło miksujemy z cukrem, aż powstanie puszysta, jasna masa. Dodajemy po 1 jajku, po każdym miksując ciasto około minuty. Dodajemy ekstrakt z wanilii i skórkę z cytryny. Następnie dodajemy po 1 łyżce mieszankę suchych składników. Na końcu wlewamy sok z cytryny i miksujemy do połączenia składników. Tortownicę natłuszczamy i obsypujemy lekko mąką. Ciasto przekładamy do formy (tortownica 24cm lub mała keksówka), wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy do suchego patyczka około 40-45 minut w 175 stopniach (u mnie z termoobiegiem). Po wystudzeniu ciasto dekorujemy lukrem lub cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

igorczak2008 09 lutego 2013 bardzo dobre, mniejsza ilość cukru polepsz smak

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetas197601 02 stycznia 2013 wygląda smakowicie, a muszę wypróbować bo akurat mam mąkę kukurydzianą :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń