Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto cytrynowe na dwa proste sposoby

Ciasto cytrynowe na dwa proste sposoby

Autor:

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 1241

Dodano:

Odsłon: 2321

Dziś zapraszam na przepyszne i bardzo łatwe ciasto cytrynowe. Można je zrobić na dwa sposoby, pierwszy jest niezwykle prosty i szybki, a ciasto wychodzi bardzo wilgotne, natomiast drugi jest odrobinę bardziej pracochłonny ale w efekcie daje bardziej puszysty i lekki wypiek.

Składniki

  • 3 jajka
  • 1 niepełna szkl cukru kryształu lub pudru
  • 1 niepełna szkl kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego (ok. 180 g)
  • 1/2 szkl oleju
  • 1-2 łyżeczki skórki cytrynowej
  • 1-2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 1 i 1/2 szkl mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Sposób pierwszy:

    Jajka, cukier i śmietanę połącz za pomocą trzepaczki. Dodaj olej, skórkę i ekstrakt z cytryny. Na końcu wsyp sypkie składniki i wymieszaj tylko do momentu aż mąka się wchłonie. Przelej do prostokątnej foremki o wymiarach 22 cm x 8 cm x 8 cm i upiecz w 175°C przez ok. 30-40 min lub do suchego patyczka.

  2. Sposób pierwszy:

    Jajka, cukier i śmietanę połącz za pomocą trzepaczki. Dodaj olej, skórkę i ekstrakt z cytryny. Na końcu wsyp sypkie składniki i wymieszaj tylko do momentu aż mąka się wchłonie. Przelej do prostokątnej foremki o wymiarach 22 cm x 8 cm x 8 cm i upiecz w 175°C przez ok. 30-40 min lub do suchego patyczka.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ekonto 19 maja Nie wystarczy 2 razy powtórzyć pierwszy. A gdzie ten drugi sposób?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń