Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto cytrynowe z polentą

Ciasto cytrynowe z polentą

Autor:

Przepisów i artykułów: 242 Ocena: 4204

Dodano:

Odsłon: 4069

Bardzo mocno cytrynowe i bardzo mocno mokre ciasto z przepisu Nigelli Lawson

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę kukurydzianą,mielone migdały (ja migdałów nie obieram przed zmieleniem ze skórki ponieważ chcę zatrzymać składniki odżywcze w które skórka jest bogata) i proszek do pieczenia wymieszać razem podrzucając składniki w misce.

  2. W osobnym naczyniu utrzeć masło z drobnym cukrem.Cytryny sparzyć,umyć i zetrzeć z nich skórkę na drobnych oczkach.

  3. Do utartego masła z cukrem dosypać trochę suchych składników,miksować i dodać jedno jajko.Po chwili dosypać znów suchych składników i wbić drugie jajko.Miksować.Następnie wsypać resztę suchych składników i wbić trzecie jajko.Wymieszać ze startą skórką cytryn.

  4. Wyłożyć na blachę lub okrągłą tortownicę (ok 24,26 cm, ciasto jest raczej niskie) i piec ok 40-45 min w temp 180 st.

  5. Z soku z cytryn i cukru pudru przygotować syrop podgrzewając lekko przez chwilę do połączenia składników.

  6. Kiedy ciasto ostygnie nakłuć je gęsto np suchym makaronem spaghetti i polać wystygłym syropem.Poczekać aż ciasto wchłonie syrop.Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń