Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto cytrynowe z polewą czekoladową :)

Ciasto cytrynowe z polewą czekoladową :)

Autor:

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 61

Dodano:

Odsłon: 418

Długo zbierałam się do cytrynowca. Bardzo chciałam znaleźć takie które zaspokoi moje wysokie oczekiwania. I tak, w końcu się udało i z czystym sumieniem mogę teraz i Wam je polecić. Jest lekkie, puszyste i takie aromatyczne. W sam raz na nadchodzące lato!

Składniki

  • 100 g mąki tortowej;
  • 100 g mąki krupczatki;
  • pól szklanki oleju;
  • 4 jajka;
  • 50 ml soku świeżego z cytryny ( wyciśniętego a nie z butelki);
  • 3/4 szklanki cukru;
  • 2 łyżki startej skórki z cytryny;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • kilka kropli aromatu cytrynowego;
  • 1 czekolada ( mleczna lub gorzka).
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Jajka ucieramy z cukrem aż uzyskamy kremową konsystencję. Dalej miksując stopniowo dodajemy mąkę, olej, proszek do pieczenia, sok, skórkę cytrynową ( koniecznie sparzcie cytrynę przed starciem!) i aromat.

  2. spód tortownicy wykładam papierem do pieczenia, zapinam boki a nadmiar papieru odcinam, a boki smaruję masłem.
    Do tak przygotowanej formy wlewam masę.
    Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 40 min.
    w temperaturze 180 stopni.

  3. W rondelku lub w mikrofali roztapiamy czekoladę tak, by była lejąca i polewamy nią wystudzone wcześniej ciasto. Teraz pasuje wykazać się odrobiną cierpliwości bo czekolada musi zastygnąć a najlepiej wstawić ciasto na trochę do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń