Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto cytrynowe z żurawiną - przepis

Ciasto cytrynowe z żurawiną - przepis

Autor: ilovebakepl

Przepisów i artykułów: 160 Ocena: 2710

Dodano: 05.07.2012

Odsłon: 18226

Cytrynowe, wilgotne, lekko kwaśne.

Składniki

  • 1 ½ szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ szklanki śmietany 18 % ( kwaśnej )
  • 2 łyżki startej skórki z cytryny
  • ¼ szklanki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka miękkiego masła
  • 1 ¼ szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1 ½ szklanki świeżej lub suszonej żurawiny
  • SKŁADNIKI NA LUKIER: ¼ szklanki soku z cytryny
  • 1 szklanka cukru pudru
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, sodą oraz solą. W oddzielnej miseczce łączymy razem śmietanę, sok z cytryny, skórkę z cytryny oraz ekstrakt z wanilii. Do kolejnej miseczki przekładamy masło i ubijamy razem z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku cały czas miksując. Zmniejszamy obroty miksera i wsypujemy suche składniki naprzemiennie z mieszanką śmietany. Łączmy do uzyskania jednolitej konsystencji. Żurawinę lekko obsypujemy mąką i delikatnie dodajemy do ciasta. Formę do ciasta 22 x 12 cm ( u mnie keksówka ) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą lub kaszką manną ( ja pominęłam tą czynność ponieważ mam foremkę silikonową ). Ciasto przekładamy do formy i pieczemy ok. 50-60 min. w temp. 160 C do suchego patyczka. Całkowicie ostudzone polewamy lukrem, który wykonujemy mieszając cukier puder z sokiem z cytryny ). Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

irma 05 lipca 2012 Twoje ciasta są wspaniałe i zawsze takie żółte, czy coś dajesz dla koloru, czy to zasługa swojskich jajek.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ik-a 05 lipca 2012 Wygląda cudnie mimo opadniętej żurawiny. Wilgotne, ładnie wyrośnięte, i z pewnością przepyszne.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ilovebakepl 05 lipca 2012 Właśnie opadła mimo oprószenia mąką ;(

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 05 lipca 2012 Kolejny wspaniały, lekki, puszysty, cieszący oko i kubki smakowe przepis. Masz ich tyle, że chyba tylko pieczesz i pieczesz...zazdroszczę tym, którzy mogą konsumować. Żurawina opadła na dno ciasta, zastanawiam się czy nie dać jej zamiast do ciasta to na wierzch ?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ilovebakepl 05 lipca 2012 1 szklanka masła to ok. 230 g, potrzebne są do tego przepisu 2-3 cytryny

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 05 lipca 2012 brzmi pysznie ale ile to jest mniej wiecej 1 szkl. masła? i ile sztuk cytryn? pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń