Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 618 Ocena: 8848

Dodano:

Odsłon: 1741

czekoladowe, mięsiste, pyszne :-)

Składniki

  • miękkie masło 10 dag
  • cukier 1 szkl.
  • cukier waniliowy lub cynamonowy 1 łyżeczka
  • jajko 2 średnie
  • gorzka czekolada 10 dag
  • maka pszenna 20 dag
  • kakao ciemne 2 łyżki
  • proszek do pieczenia 1,5 płaskiej łyżeczki
  • mleko 1 szkl.
  • polewa czekoladowa:
  • śmietanka 30% 100 ml
  • gorzka czekolada 10 dag
5-6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić.

    Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym lub cynamonowym, do powstania jasnej i puszystej masy. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać roztopioną czekoladę, cały czas miksując.Przesiane suche składniki dodać na zmianę z mlekiem, w trzech turach, mieszając rózgą kuchenną (nie mikserem!) tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

    Formę o wymiarach 24 cm (u mnie tortownica z wkładką z serca) wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto.

  2. Piec w temperaturze 170ºC przez około 45 - 50 minut, do tzw. suchego patyczka.

  3. W małym garnku podgrzac śmietankę (prawie do wrzenia). Dodać czekoladę połamaną w kostkę. Odstawić na ok. 2-3 min. Po tym czasie wymieszać do powstania jednolitej, gładkiej polewy. Odstawic do lekkiego przestygnięcia i zgestnienia. Polewą polać ciasto. Po zastygnieciu polewy kroić.

  4. Smacznego :-)

    P.S. Przepis zaczerpniety z Moich Wypieków

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń