Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 286 Ocena: 3501

Dodano:

Odsłon: 1138

Smaczne i ładnie prezentujące się na paterze ciasto.

Składniki

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 szkl. cukru brązowego
  • 2 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 1 szkl. maślanki (temperatura pokojowa)
  • 1/2 szkl. oleju rzepakowego
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g śmietanki 30%
  • 125 g serka mascarpone
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 60% lub 70 %
  • 1/2 szkl. orzeszków ziemnych
  • 3 łyżki cukru pudru
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Suche produkty (mąka, cukier, kakao, soda i proszek do pieczenia) wymieszać razem. W osobnej misce wymieszać jajka, maślankę i olej. Przelać do suchych produktów i starannie wszystko połączyć.

  2. Foremkę o wymiarach 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C 40-45 minut. Sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Po wystudzeniu przekroić.

  3. Śmietankę ubić z cukrem pudrem. Dodać serek mascarpone i nadal ubijać. Dodać połowę zmielonych w młynku do kawy orzeszków ziemnych. Następnie krem przełożyć na dolną część ciasta, które ponownie należy umieścić w foremce. Nałożyć górną część ciasta. Na wierzch rozpuszczona w miseczce nad parą wodną czekolada. Jeszcze przed zastygnięciem posypać ją resztą zmielonych orzeszków ziemnych. Na kilka godzin dać do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń