Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 136 Ocena: 323

Dodano:

Odsłon: 52

uwielbiam je, czekolada ma maxa....

Składniki

  • jajka - 4 szt
  • czekolada mleczna - 200 g
  • czekolada gorzka - 100 g
  • rodzynki - 200 g
  • margaryna - 250 g
  • cukier drobny - 200 g
  • mąka pszenna - 170 g
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • sól - szczypta
  • POLEWA:
  • śmietanka -50 ml
  • mleko - 50 ml
  • czekolada mleczna - 100 g
  • czekolada deserowa - 50 g
  • skórka pomarańczowa kandyz.
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Margarynę oraz oba rodzaje czekolad połamanych wrzucamy do miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej na małym ogniu. Po połączeniu się składników (cały czas mieszając) zdejmujemy z kąpieli wodnej i pozostawiamy do wystudzenia.
    Jajka wybijamy do miski, wsypujemy cukier, sól i miksujemy az połączą sie składniki, następnie dodajemy przestudzony krem czekoladowy, przesianą mąkę z proszkiem, rodzynki i razem to miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Formę na ciasto wysmarować tłuszczem , posypać bułką i wylać czekoladowe ciasto do formy.. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 50 min (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i studzić w formie, następnie zimne wyjąć ciasto na podstawkę i udekorować polewą czekoladową.
    śmietankę i mleko doprowadzić do zagotowania, zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę, cały czas mieszając, az do całkowitego rozpuszczenia, lekko przestudzić i polać zimne ciasto. posypać skórka kandyz.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń